Az otthon az a hely…

Az otthon az a hely, ahol megpihen a rendszered.

Voltál már úgy, hogy mikor hazaértél, becsuktad magad után az ajtót, és mélyet sóhajtva elkezdtél kioldani? Lerúgtad a cipőd, leheveredtél a kanapéra és elkezdett bekúszni a testedbe egy finom nyugalom érzete… Na ez az otthon varázsa.

Egy jó otthonban a kinti szorongásaid, stresszfaktoraid, feszültségeid kioldódnak. Ez igaz akkor is, ha egyedül élsz, akkor is, ha lakótárssal, a pároddal, a családoddal.

Az otthon attól otthon és nem egy lakás, hogy átlengi egy elfogadottság érzet. Ez az a hely, ahol lehetsz bármilyen, felszabadulva, megfelelésektől mentesen. Természetesen közös együttélési szabályok lehetnek, de érzelmileg biztonságos, kellemes közeget takar. Ez a te töltődési tered.

Olyan élethelyzet is lehet, amikor az otthon-érzetet nem az eredeti lakóhelyed adja, hanem akár egy olyan hely, ahol vendég vagy pár órára, napra. Egy biztos: mindenkinek szüksége van egy helyre, ahol teljes spektrumában önmaga lehet, feloldódhat, feltöltődhet – a tér, és a többiek által adott elfogadottságban.

Írta: Csarnai Borbála, integrál önismereti mentor