Határtartás

Ha önismereti körökben mozogsz, vagy vettél már a kezedbe valamilyen személyiségfejlesztő könyvet, egyre gyakrabban találkozhatsz a határtarás témakörével.

„Tartsd a határaidat”, „Tanulj meg nemet mondani”, „Figyelj a határaidra” – és ehhez hasonló útmutatásokkal találkozhatsz. De vajon mit is takar ez pontosan?

A határtartás, nemet mondás képessége egyrészről egy készség, egy izom, ami valóban fejleszthető. Azonban személyiségszinten egy kicsit mélyebbre kell ásnunk ahhoz, hogy a gyökerét megfogjuk a témakör összetettségének. És a poszt mennyiségi korlátai miatt nyilván most nagyon rövid és egyszerű leszek 🙂

Gyerekkorunkban az életben maradásunk múlik azon, anya elfogad-e vagy sem. Itt nagyon mélyen kódolódik a megfelelés, elfogadásra találás, a cél a kapcsolat megtartása mindenáron. Ha kell, a saját kárunkra, lemondásunkra is. Ha a saját személyiségünk önállósodási folyamata során valamilyen rés keletkezett, akkor a számunkra felnőttkorban fontos emberek felé, de akár az egész világ felé megjelenhet ugyanaz a működésmód: a kapcsolat fenntartása minden áron!

Annak, hogy biztonsággal, gyökérszinten tudjunk határokat állítani, két előfeltétele van.

  1. Egyrészről, fel kell tudnunk ismerni a testünk jelzését, ha valaki a határainkat feszegeti. Mit érzek, gondolok, reagálok ebben a pillanatban? Mik az igényeim, szükségleteim? Mit üzen a testem? Itt indul az egész játék.
  2. Másrészről, pszichológiailag meg kell történnie az érzelmi leválásnak. Vagyis elbírjuk-e, ha megsértődik, megharagszik, megbántódik, nem ért velünk egyet. Mert ha a saját szerethetőségünk (és ne feledd, a gyermeki részünk oldaláról az életben maradásunk) a másik ember elfogadásán múlik, addig ez egy olyan rizikó, amit brutál nehéz bevállalni.

Tehát előbb meg kell születnie élmény szinten annak a megélésnek, hogy te rendben vagy, biztonságban vagy és OK vagy önmagadban, a másik reakciójától függetlenül. Ezen a ponton érkezel be teljes valóddal egy kapcsolatba. Innen tudnak igazán szárnyalni a konstruktív kommunikációs fogások.

És hogy mire jó ez a hosszú önismereti fejlődés? Ez a belső érzelmi biztonság útja. Nem rapid, nem quick fix, ellenben stabil, és egy életre szól. Kis lépések sorozata. Minden kommunikációs technika melegágya. A biztonságos intim kapcsolatok folyamatos lángja. Az élet és a belső önismereti munka megérdemelt ajándéka.

Írta: Csarnai Borbála, integrál önismereti mentor