Értékrendszer, célok, személyiség

Azon az úton haladsz, amelyen szeretnél?

Az élet sodrása, a mindennapok feladatai és kötelességei mellett, időről időre érdemes megállnunk egy kis számvetésre, önvizsgálatra. Ez lehet ingázás közben egy rövid elmélázás, vagy akár egy erre szánt este, amikor előveszünk egy füzetet, és írásban rendezzük a gondolatainkat.

Ilyenkor rátekinthetünk, hogy a megfelelő mederben, a számunkra megfelelő értékek mentén halad-e az életünk. Most egy rövid, ámde ütős gyakorlatot szeretnék mutatni, amivel jobban megismerheted saját jelenlegi értékrendszeredet, céljaidat.

Csak a játék kedvéért, képzeld el magad úgy 30-80 év múlva (kinek mi J) a halálos ágyadon azzal a tudattal, hogy összességében jó életed volt, amit szerettél volna, megtetted, és számodra a legjobb időben érkezik el a távozás.

Tedd fel magadnak írásban vagy szóban az alábbi kérdéseket:

  1. Melyik az a három érték, amitől igazán értékes lett az életem?
  2. Melyik az a három cél, aminek az elérése büszkeséggel tölt el?
  3. Melyik három személyiségjegyemet szeretném, ha mások emlegetnék, miután elmegyek?

Miután ezeket megválaszoltad magadnak, összesen 9 szó van a zsebedben, amiről tudhatod, hogy értékrendszer, célok és személyiségfejlődés terén számodra a legfontosabbak az életben. Vizsgáld meg, mennyire állnak a hétköznapjaid most ezekkel összhangban.

Bármikor használd ezt az iránytűt, ha döntés előtt állsz, céltalannak érzed magad, vagy csak becsekkolnál egy kicsit az életed folyásába 🙂

Írta: Csarnai Borbála, integrál önismereti mentor