Mit kezdjünk az ösztönökkel?

Rövid válaszom, hogy szeressük őket 🙂

Az ösztönök a biológia és a pszichológia értelmezésében veleszületett, automatikus viselkedésformák, amelyek az öröklött genetikai mintázatokból és az idegrendszeri fejlődés során egyenesen belénk égtek. Egy széleskörű reakciókészlet, amelyet nem tanulás vagy tapasztalatszerzés útján sajátítunk el. Az ösztönök bizonyos helyzetekben teljesen automatikusan működésbe lépnek anélkül, hogy tudatosan „csinálnánk” őket.

Ez a „túlélőcsomag” véd minket a veszélyektől, hiszen kiélezett figyelmet, akár üss vagy fuss reakciót indít be. Ez egy háborús vagy megtámadott helyzetben egész nyilvánvaló, de a hétköznapi életben, civilizált környezetben ugyanúgy tapasztalhatod magadon.

Jellemzően élénken működnek az ösztönök, amikor valamiféle káosz uralkodik az életünkben. Ilyenkor felerősödnek az alap életösztönök kielégítésére vonatkozó késztetések, például hogy legyen fedél a fejünk felett, étel a kezünkben. Ha elég nagy a káosz, az egyéni boldogulás (életben maradás) azonnal felülírja a közösségi létet. Az ösztöneid kiéleződhetnek krízishelyzetben, költözés során vagy ha olyan külföldi országba utazol, ahol nem ismered a nyelvet.

Ha továbbhaladunk a fizikai síkról, az érzelmi káosz ugyanezt a hatást váltja ki. Ezt tapasztalhatod bármilyen olyan változásnál, élethelyzetnél, ahol érzelmileg elveszettnek érzed magad. Amikor az alap szükségleteid a fizikai és érzelmi biztonság tekintetében újra teljesülnek, csakis akkor tudsz továbbmenni a fejlődési létrán újra a rendezettség és a közösség felé.

Írta: Csarnai Borbála, integrál önismereti mentor