Hogyan függ össze a halogatás az érzelmekkel?

Ha előtted áll egy feladat, de mégsem kezdesz neki, akkor legtöbb esetben nem a lustaságod áll a háttérben, akármennyire is nagy a kísértés, hogy ezzel a címkével kritizáld magadat.

Ehelyett több mint valószínű, hogy negatív érzelmek fűződnek az adott feladathoz. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy „semmi kedvem hozzá”. Nézzük meg, milyen érzelmek játszhatnak közre a halogatásban:

  • Lehet, hogy a feladat olyan bonyolultnak és nagynak tűnik, hogy azt se tudod, hogy kezdj hozzá = félelem, szorongás. Ilyenkor tapasztalhatod magadon, hogy nem tudsz még szabadidődben sem rendesen kikapcsolódni, mert mindig ott van a feladat nyomása teherként a fejed fölött.
  • Lehet, hogy külső kényszert élsz meg a feladat kapcsán, magadtól abszolút nem csinálnál hasonlót se = düh. Frusztrációt élhetsz meg, amiért neked ezt egyáltalán csinálnod kell. Lekötözöttség esetén természetes reakció, hogy mérgesek vagyunk arra, aki szerintünk a kényszerítőnk (munkahely, főnök, szülő, gyerek, társ, az élet). Még ha első körben lehet, hogy tudatosan nem is engedjük magunknak ezt az érzést, ellenállás formájában megnyilvánulhat.

Ha halogatást tapasztalsz magadon, az alábbi kérdésekkel, gyakorlatokkal segítheted a tisztánlátásodat:

  1. Asszociáció: Fogj egy üres papírt, egy tollat. Idézd fel magadban a feladat gondolatát és kezdd el random leírni a papírra azokat a szavakat, amik elsőre beugranak a feladat kapcsán. Ne töprengj hosszasan, az első érzetekkel és szavakkal menj, ami csak eszedbe jut. Ha úgy érzed, minden felkerült a papírra, olvasd végig, valószínűleg rögtön világossá válik, miért is nem akaródzik a belekezdés.
  2. Struktúra: Ha a kikapcsolódás és a feladattudat egybemosódik, ezáltal nyomást helyezve rád, írj elő magadnak „munkaidőt”. Például péntek 8.00-10.00 között ezzel foglalkozol. Előtte-utána pedig szabad vagy. A keret segít abban, hogy legyen eleje és vége egy számodra kellemetlen időszaknak, miközben utána a szabadidődben könnyebben elengeded, hiszen megélted, hogy folyamatban van az elvégzés.
  3. Kis részekre bontás: Sokszor túl nagy falatnak tűnik egy munka, és azért nem kezdünk hozzá. Készíts akciótervet, amiben olyan mini lépésekre szeded a feladatot, amennyire csak lehet. Egy lépés legyen olyan pici, amire azt mondod, „de hát ezzel még csak nem is lesz haladás, annyira könnyű”. Minél könnyebbnek érzel valamit, annál egyszerűbb lesz megtenni, és annál több sikerélményt tudsz magadnak szerezni útközben. Sok pici pedig sokra megy.
  4. Izgatottság felébresztése: Keress valami részletet, ami felébreszti benned az izgatottságot. Lehet ez egy új toll, egy új színes post-it csomag, a kedvenc zenéd a háttérben, bármi, ami belevisz egy kis érzelmi színt a nehéznek tűnő feladatban. Ezzel meghívhatod magadban a gyermeki játékosságot, amit energia formájában tudsz hasznosítani.
  5. Relaxációs gyakorlatok: Ha a tested vagy a jelek azt mutatják, hogy szorongsz a feladat miatt, reggel és este 10-10 percet szánj arra, hogy leülsz egy kényelmes, nyugodt helyzetben, és a neked tetsző relaxációs módszert gyakorolsz. Ez lehet testszemlélés, légzésfigyelés, progresszív relaxáció, koncentrációs gyakorlat, meditációs gyakorlat stb.
  6. Elképzelni, hogy kész van: A szorongás csökkentésére szintén hatással lehet annak a szem előtt tartása, akár átéléses vizualizálása, hogy a feladat már kész van. Képzeld el, hogy fogod magad érezni, mivel fogsz ünnepelni, koncentrálj arra a felszabadultságra, akár sikerélményre, amit elhoz majd neked a feladat teljesítése.
  7. Saját motiváció felkutatása: Keresd meg, mi a te egyéni célod a feladat elvégzésével. Mi az, amit neked hoz, ami miatt te profitálsz belőle. Lehet, hogy ez a te magánéleti vagy karrierterved megvalósításának egy pici szelete. Koncentrálj a nagyobb tervedre, aminek a megvalósításában ez a feladat mindössze egy eszközként szerepel.
  8. Jutalmazás: Minden apró lépésért, amit a feladattal való foglalkozás közben teljesítesz, találj ki egy jutalmat magadnak. Ez lehet egy jó szó, egy örömtánc, egy csoki, egy játék a kutyával, egy séta, bármi, ami téged feltölt és örömmel tölt el. Ha előre eldöntöd, hogy az adott munkafolyamat elvégzésekor mi vár, az segít felébreszteni a motivációdat, hiszen ha gyorsan megcsinálod, már meg is élheted a megérdemelt jutalmad.

Írta: Csarnai Borbála, integrál önismereti mentor