A reziliencia jelentősége

Mindennapi megszokott rutinunkat sokféle különféle hatás, esemény megzavarhatja. Lehetnek ezek hétköznapi zökkenők, vagy akár olyan súlyos krízisek is, mint például munkahely elvesztése, anyagi problémák, párkapcsolat lezárulása, gyász, betegség. Gyakran ezek a tapasztalások elkerülhetetlenek, így sokat segíthetünk magunkon azzal, ha kifejlesztünk egy rugalmas állóképességet (rezilienciát), amely ilyen helyzetekben segít nekünk visszatérni a középpontunkba és a mindennapi kerékvágásba.

„A reziliencia olyan pszichológiai kvalitás, amely bizonyos embereket képessé tesz arra, hogy az élet csapásaiból legalább ugyanolyan erősen álljanak fel, mint amilyenek előtte voltak. Ahelyett, hogy hagynák: a nehézségek, a traumatikus események, és a kudarcok felülkerekedjenek rajtuk vagy elvegyék az elszántságukat, az igazán reziliens személyek képesek a másik oldalról szemlélni a dolgokat, érzelmileg gyógyulni, folytatni a céljaikért végzett munkát.”

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a reziliencia nem velünk született képesség, hanem az életünk során fejleszthető és a mértéke összefügg az életünk során tapasztalt traumáink számával és az ezekből való sikeres felépüléssel, valamint az önismeretünkkel is.

A munkahelyi reziliencia tekintetében, a lelki ellenálló képesség szempontjából kifejezetten veszélyeztetettek a munkahelyi vezetők, akik „két tűz között” próbálják fenntartani a szervezet működését, emellett sokszor saját magánéleti krízishelyzeteikkel is szembesülnek. A vezetők rezilienciájának fejlesztése mellett érdemes hangsúlyt fektetni a csoport lelki egyensúlyára is, mivel minél reziliensebb az adott csapat, annál ellenállóbb az összeomlással szemben. Egy reziliencia tréning segíthet az alkalmazottak közötti feszültségek elsimítására, a biztonságérzet növelésére és a korrekt érdekérvényesítés megtanulására is.

Amennyiben úgy érezzük, hogy szeretnénk dolgozni a rezilienciánk fejlesztésén, akkor azon a 8 területen érdemes vizsgálódni, amelyek a reziliencia alapját adják:

  1. Elfogadás: Meg kell tanulni elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni, nem tudjuk befolyásolni, ez sokszor segít elengedni a múltat.
  2. Felelősségvállalás: Amit viszont tudunk befolyásolni, azért felelősséget is kell vállalni.
  3. Személyes hatékonyság: Ez a hit önmagunkban. Fontos ahhoz, hogy ne passzív elszenvedői legyünk az életnek, hanem szembenézzünk a kihívásokkal.
  4. Egészséges pozitivizmus: Egy reziliens ember nem hagyja, hogy a negatív érzései befolyásolják, hanem képesek gondolataikat tudatosan befolyásolni.
  5. Indulatkezelés: Az impulzív döntések és reakciók tudatos irányítása, az érzelmi kitörések elkerülése.
  6. Társas kapcsolatok: Stabil, szociális háló kiépítése, ami a kölcsönös együttműködésen és bizalmon alapszik.
  7. Empátia: Sokat segít nemcsak a konfliktus kezelésben, de a megelőzésében is.
  8. Megoldásközpontú gondolkodás: A probléma feltárása, és kreatív megoldása. Világos célok kitűzése és azok elérése.

Forrás:
https://develor.hu/reziliencia-jelentese-minden-amit-tudni-erdemes/
https://www.penzcentrum.hu/egeszseg/20220416/mi-a-reziliencia-jelentese-igy-kuzdhetsz-meg-barmilyen-akadallyal-konnyeden-1123879