A félelem ereje

FÉL-ELEM vagy, míg a félelmed fel nem oldod. Nem tudsz EGÉSZleges lenni.

Silvan Tomkins pszichológus szerint a félelem olyan energiát szabadít fel, ami a szükségleteinket fenyegető veszélyre figyelmeztet minket. Helyes ítélőképességet, döntést feltételez. Itt tehát már visszakapcsolódunk a saját érzelmeinkhez, még ha kicsit fordítva is, úgy, hogy mit nem szeretnénk megélni, átélni.

A félelmeink általában tapasztalásainkból, sérüléseinkből indulnak ki, akár olyanból, amire kevés emléknyomunk van, akár olyanból, amire több tapasztalásunk van. Ha rájövünk, miben gyökerezik, már az is előre tud vinni, mert rájövünk miből indul a blokkunk, hol hátráltat minket.

Feloldani úgy lehet legjobban, ha paradoxnak tűnő módon, belemegyünk a félelmünkbe és ellentétes tapasztalásaink születnek róla.

A félelmeink sokszor lehetőségek is, hogy komfortzónánkból kilépjünk, megtapasztaljunk valami olyat, amit eddig nem mertünk és felfedezzük új oldalunkat, erőnket.

Mi a különbség szorongás és félelem között? A szorongás egy tárgy nélküli félelem. Azért nehéz kikapcsolni és csökkenteni, mert először rá kell jönnünk miből ered, mihez kapcsolódik, mikből tevődik össze. Onnantól könnyebb már vele dolgozni, ki lehet bontani és tapasztalásokat szerezni az ellenkezőjére, ami gyógyító hatással bír.

A félelem ereje, hogy segít meghúzni a határainkat: azt is, amitől távol akarunk maradni, vagy épp bővíteni, újrahúzni őket, ha megfelelőképp feldolgoztuk és megbizonyosodtunk róla, hogy mégsincs mitől félnünk.

Írta: Angi Gyöngyi, pszichológus