Munka és magánélet egyensúlya – I. rész

A munka és magánélet egyensúlya mindig is fontos volt számomra, hiszen valahol belül éreztem, hogy az erre fordított figyelem az, ami segíthet egy optimális pontban tartani minket. Nem engedi, hogy túlságosan eluralkodjon a munka a magánéletünk felett, vagy éppen a magánéletünk miatt ne jusson elegendő időnk, energiánk a munkahelyünkön lévő feladatokra. Ezáltal lehetőséget adhatunk magunknak a töltődésre, ez pedig táplálja a kreativitást és a motivációt, amelyből új dolgok születhetnek a munka terén (is).

Ha jól megfigyeljük magunkat és a testünk, lelkünk jelzéseit, akkor megmutatják, hogy mikor van itt a produktivitás, a tevékenykedés ideje, és mikor értünk el abba a fázisba, amikor inkább a pihenés, a sportolás vagy a kikapcsolódás lenne számunkra megfelelőbb. Számomra ez az egyensúly egyet jelent azzal, hogy ügyesen kell lavírozunk a tevékenységek között, megfelelő időben a megfelelő döntést meghozni ahhoz, hogy a középpontunkban maradhassunk.

Az utóbbi években több kutatás támasztotta alá, hogy „azok az alkalmazottak teljesítenek jobban a munkahelyükön, akiket nem pénzzel vagy béren kívüli juttatásokkal (uszodabérlet, üdülési csekk stb.) ösztönöznek, hanem akik rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak.”

Kiemelt szerepet kap továbbá a nyugodt, kiegyensúlyozott lelkiállapot, valamint a stresszkezelés egyénre szabott módszerei is. Utóbbit természetesen a szabadidős tevékenységek és a munkahelyi légkör is befolyásolja.

A munka és magánélet közötti harmónia megteremtésének előnyei az egyén számára:

  • fejleszti az életminőséget és az egyéni jóllétet, boldogságot;
  • segíti a képességek kibontakoztatását;
  • a családi életben serkenti egy új modell kialakítását, amelyben a kötelezettségek méltányosan oszlanak meg;
  • csökkenti a stresszt és a munkával kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A munkáltató számára is számos előnnyel jár:

  • vonzó az alkalmazottak számára, ami növeli a vállalat versenyképességét;
  • csökkentheti a fluktuációt;
  • kevesebb a betegség miatti távol maradás;
  • nő az alkalmazottak motivációja, ezzel a munkavégzés hatékonysága is.

Forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/munka-es-maganelet-egyensulya.html