Szeretet és szeretetnyelvek

A szeretet, amikor már szívből működünk, mikor a hatékonyság mellé már a szenvedélyünket, hitünket is bele tudjuk tenni a működésmódunkba.

Merth Gabi barátnőmet szeretném idézni: „az tud másokat szeretni, aki önmagát szereti. Sokan ebből azt a következtetést vonják le, hogy ha nem szereted magad, másokat se tudsz, de én tisztán látom, tudom, érzem, hogy tudok szeretni másokat, amiből következik, hogy valahogy magamat is tudom szeretni.”

Mindannyian tudjuk. Csak a mód, ahogy eddig magunkat szerettük nem volt megfelelő, abból hihetjük, hogy nem szerettük magunkat. Inkább azt mondanám, nem jól szerettük magunkat. Lehet nem a saját szeretetnyelvünkön szóltunk magunkhoz.

Gary Chapman 5 szeretetnyelvet talált a párokkal való munkája során. Úgy kezdett el gyógyítani, hogy megtanította az embereknek saját szeretetnyelvét, mi a legfontosabb számukra az Elismerő szavak, Testi érintések, Ajándékok, Szívességek, Minőségi idő nyelvei közül, illetve mi párjuk, családtagjaik szeretetnyelve. Chapman azt is serkentette a hozzá járó személyeknél, hogy egymás szeretetnyelvén egyre többet fejezzék ki magukat a másik felé. Szeretetben pedig minden feloldható és megoldható. Meg is javultak tehát javarészt ezek az emberi kapcsolatok.

Találjuk meg a szeretetnyelvünket és szeressük magunkat is megfelelőképp szépen, kedvesen beszélve magunkkal, dicsérve, biztatva magunkat, mert a kritika sokszor könnyebben megy, de a léleknek biztatás és szeretgetés is kell.

Ha magam megfelelően szeretem, akkor ezt már nem kívülről fogom várni és nem leszek dühös, ha más nem úgy és nem annyira szeret, ahogy én gondoltam, reméltem. Könnyebb lesz be- és elfogadni, és adni is. Azt mondanám, mindenképp érdemes magunkra is időt szánni (énidők), és megadni azt, amitől töltődni tudunk. Szóval valamiféle EGYENSÚLY MAGAM ÉS KÖRNYEZETEM SZERETETE KÖZT. Mert ez fog egyensúlyt, harmóniát hozni a napjaimba és ha töltődtem, könnyebben tudok majd adni is másoknak. A szeretet egy olyan szemüveg, amin át nézve az elfogadás sokszor önmagától megteremtődik.

Írta: Angi Gyöngyi, pszichológus