Elindult az új év

Elindult az új év. Lehet, hogy számodra lassan indul be, még ébredezel az ünnepek után, és az is lehet, hogy a teendők sora lendületes iramban érkezik hozzád, így a mindennapjaidat leginkább a pörgés jellemzi. Bármelyiket tapasztalod is, érdemes időt szánnod az öngondoskodásra és a belső érzelmi stabilitásod megőrzésére. Hoztam neked három testorientált gyakorlatot, amikkel megtámogathatod érzelmi jóllétedet ebben az időszakban.

1. Stresszoldás légzéssel: Ülj le kényelmesen, és irányítsd figyelmedet a légzésedre. Bármilyen ütemű, mélységű is a légzésed, csak érdekes jelenségként figyeld meg. Anélkül, hogy bármit változtatnál rajta, képzeld el, ahogy a levegő, amikor beáramlik, akkor energetizálja a tested, a kilélegzés során pedig távozik belőle a feszültség. Már 3-5 légzéskör után tapasztalhatod, hogy ez a tudatos légzés csökkenti a stressz-szinted.

2. Érzelemkifejezés mozgással: A testünk mindig kéznél van, így elég hatékony eszköz az érzelmek kifejezésére az önismereti munkában. Csukd be a függönyöket, zárd magadra az ajtót, és engedj szabadjára mindennemű mozdulatot, ami jön a testedből. Közben figyeld azt is, hogy a mozdulatok milyen érzelmi reakciókat váltanak ki benned, hogyan változtatják a hangulatodat. Az érzelmek testi szintű kifejezése elősegíti a feldolgozást és a lelki egyensúly visszaállítását. Ezt én úgy hívom, hogy „Dance like noone is watching”, vagyis táncolj úgy, mintha senki nem látna. Hiszen így is van J

3. Tudatos séta: Indulj sétára a természetben, és tudatosan figyeld meg a téged körülvevő növényeket, hangokat, illatokat. Ha elkalandozik a figyelmed, mert el fog, csak vedd észre, konstatáld, aztán térj vissza a környezet figyelésére. Érzékeld és fogalmazd meg magadnak, hogyan hat ez arra, ahogyan érzel, mintha csak párbeszédet folytatnál magaddal – az érdeklődő részed kérdez, a tapasztaló részed pedig válaszol.

Minden ilyen rövid kis hétköznapi tudatosítási gyakorlat mélyíti az önreflexiódat, ami alapköve a hosszú távú mély önismereti munkának és a magaddal való kapcsolódásnak. Lehet, hogy az egyik gyakorlatot testhezállóbbnak érzed, mint a többit, vagy akár egy másik gyakorlatnak már a puszta gondolata is kiakaszt.

Hallgass a belső iránytűdre, és próbáld ki azt, amelyikre ma leginkább érzed a hívást.

Írta: Csarnai Borbála, integrál önismereti mentor