A bátorság ereje

A bátorság nÉzőpontváltás: rájövök, hogy a régi próbálkozások hol csúsztak el, mi volt jó és mi volt rossz. Letisztul a kép, mit kell másképp tennem, hogy változást érjek el. Belátása annak, hogy mit nem szeretnék és szembenézés azzal, amit igen. Letisztul tehát bennem a honnan, hová megyek. A bátorság jelenben lÉt. Látom a múltat és jövőt, de a jelenben vagyok, maradok, hogy közelebb kerüljek a vágyott állapothoz. Ez persze kényelmetlen, komfortzónán kívüli. De érezzük, hogy ez fog elvinni a célig, vagy legalábbis új tapasztalatot hozni, ami a célhoz közelebb visz. A bátorság készenlét és felkészülés mindenre és bármire egyszerre. A bizonytalanságra. Emiatt nagy a súlya sokszor, nehéz elviselni. De ha elbírjuk, váratlan, szép fordulatokat hoz. Bátraké a szerencse.

A bátorság belátása a régi minták, berögzült rutinok elengedésének: a nem tudom mibe megyek, de bízom benne, hogy jó lesz ott-nak. MERek merészen helyet hagyni az újnak, legyen az bármi is. Egyszerre ijesztő és izgalmas. Egyre közelebb visz a szívből való működéshez, mikor már érezni engedjük magunkat. Megérzéseinkre hallgatni akár.  Felelősséget vállalok azért, ami a tetteim következménye lesz. Jöjjön bármi, elviselem, kibírom. A megújulás kapuja. Át merek-e menni.

A bátorsághoz hozzátartozik az is, hogyha elbukom elsőre, akkor is csinálom tovább, kitartok az utam, irányom, érzéseim mellett. Nem hagyom magam lenyomni, elnyomni. A belső utamon haladok, ami lehet, hogy sokszor rögösnek és lejtősnek tűnik (jön emelkedő is nyugi), de mégis célra visz, még ha ezt egyelőre csak én látom is. A hullámzást is hozza magával a régi és új között. Mezsgye, határvonal a pozitív és a negatív pólusok közÖTt.

Itt már felülkerekedünk a félelmeinken és rájövünk, hogy azzal többet veszthetünk, ha félünk és nem merünk önmagunk lenni. Ha ennek a felszabadító erejét megtapasztaljuk, ledobhatjuk láncainkat, megkönnyebbülhetünk, hogy nagy veszteni való nincs és akár önmagunkkal összhangban is cselekedhetünk. Szóval a türelem önmagunkkal szemben is bátorság. Az időt adok, nem kapkodok is bátorság.

Írta: Angi Gyöngyi, pszichológus