Vedd birtokba a tested!

A lelki egészség szoros kapcsolatban áll a testtudatossággal és a test gondozásával. Amikor tudatosan foglalkozunk testünkkel, az nemcsak fizikai, de mentális jólétünket is elősegíti.

A testfókusz teret kaphat az egyéni üléseken és csoportos foglalkozásokon is. Ahogy a traumaszakértő, Bessel van der Kolk is írja könyvében, a test mindent számon tart, vagyis az érzelmi lenyomatok megtalálhatók a test energiarendszerében. Így a test birtokba vételével nem csupán a mozgásunk fejlődik, hanem az érzéseinkhez és szükségleteinkhez is közelebb kerülhetünk. Így az edzés, a tánc, a szabad mozgás azon túl, hogy segít megélni, felébreszteni fizikai erőnket, hozzájárul az érzelmek egészséges kifejezéséhez, így erős stresszoldó hatással van, segítve a lelki egyensúly fenntartását.

Az integrált személyiség kialakítása során a testtudatosság és az érzelmi tudatosság ennek értelmében együtt jár. Ahogy pedig a belső önelfogadási képesség erősödik, úgy a testünket is egyre inkább tisztelettel kezeljük.

A test edzése otthon megnyilvánulhat egy vezetett tornaórában, vagy akár zenére történő koordinálatlan hülyéntáncolásban is. Ha pedig ma úgyis mozogni tervezel, akár belevihetsz egy kis tudatosságot is azzal, ha megfigyeled, éppen milyen hangulat van jelen benned, és hogy ez az érzés milyen formában szeretne a tested révén kifejeződni. Amikor ez megvan, egyszerűen csak hagyd neki, hagyd, hogy vezessen, vigyen olyan mozdulatba, amit csak akar. Nagyban segít, ha ezt a gyakorlatot otthon, a négy fal között, először egymagadban végzed, így a megfelelés okozta blokkok kizárhatók, nem kell azzal foglalkoznod, hogy néz ki ez kívülről.

Ha naponta mozdulsz így, akkor az edzés azon túl, hogy hozzájárul a fizikai egészségedhez, az önismeret és a lelki egészség katalizátora is lehet. A testünk így hozza a saját részét abban a törekvésben, hogy egész lényünk harmóniában legyen.

Írta: Csarnai Bori