Te is nehezen kérsz segítséget?

Amikor elhagyatottnak, szomorúnak, egyedül érzed magad, lehet, hogy értelmetlennek tűnik elsőre felhívni egy barátot, gondolván, hogy „mégis mit tud erre mondani?”. Valószínűleg semmi olyat, amivel a helyzeted, körülményed egy csapásra megváltozik. Ellenben lehet, hogy ugyanaz a helyzet együtt könnyebb.

Tegyük fel, hogy költözöl. Van egy nagyon nehéz doboz, amit egyik szobából a másikba akarsz vinni, de csak egyszemélyes fogás van rajta. Minek hívnál valakit segíteni, ha úgyse tud? Na de képzeld el, hogy váratlanul becsönget egy barátod. Látja, hogy nem tud segíteni a cipelésben, és együttérzően konstatálja veled, hogy ez a helyzet elég szívás. Akár el is beszélgettek erről egy kávé mellett, és te kifejezheted neki a kétségeidet, frusztrációdat, dühödet, szomorúságodat, kétségbeesésedet azzal kapcsolatban, hogy a francba fogod elbírni azt a dobozt egyedül. A barátod felajánlja, hogy itt marad, miközben csinálod, hogy biztosan ne sérülj le közben. Nekibirkózol és felemeled. Alig bírod, de a barátod közben biztató szavakat mondd, néha együtt szitkozódtok is, miért csinálják ezeket a dobozokat ilyen nehézre, és közben nyitogatja az ajtókat, hogy simább legyen az utad. Lehet, hogy kiderül, hogy a dobozból felülről ki is tud venni egy-két tárgyat, amit kézben ő visz át a szobába, és ezzel némiképp csökken rajtad a súly. Amikor végre nagy nehezen odaértek, leteszed a dobozt, és felsóhajtasz. A barátod ott van veled, megvárja, míg kifújod magad. Összepacsiztok, akár megölelitek egymást és megbeszélitek, hogy most megjutalmazzátok magatokat valamivel. Te hálás vagy, hogy a nehéz doboznál segített benned tartani a lelket, őt pedig jóleső érzés fogja el, hogy bíztál benne és hagytad, hogy segítsen. Tudja, hogy egyszer lehet, hogy ő is költözik majd, és amikor ez így lesz, bátran szólhat neked.

Nem, nem lett könnyebb a doboz. És el sem tűnt az éterben. Lehet, hogy a dobozt egyedül kell vinned, de a nehéz dobozokat nehéz érzelmek kísérik, és ezek viszont olyanok, amiket könnyebb együtt vinni. Együtt dühöngeni, együtt sírni, együtt nevetni. Ettől ez még nem lesz az ő doboza, így tényleges súly sem kerül a vállára, hanem pont hogy nyer vele. Nem kell, hogy segítsen, hogy bármit mondjon, hogy megmentsen, csak engedd be az ajtón, hogy ott lehessen.

Merd megmutatni a belső világodat; sokkal jólesőbb érzés ez a másiknak, mint gondolnád!

Írta: Csarnai Bori