Félelem vagy bátorság – Te melyiket élteted?

Akik ismernek, azok pontosan tudják, hogy a Haloween nem tartozik a kedvenc ünnepeim közé. Jó móka beöltözni – akár gyerekként, akár felnőttként -, de nekem ez a farsang. Az valóban a vidámság, a bálok, a karneválok, mulatságok ideje és egyben a télbúcsúztató is. 

A Haloween viszont egészen másról szól: a félelemről és a félelemkeltésről, valamint olyan hagyományok (gyengédebb, a mai kultúránkban elfogadhatóbb formában történő) tovább éltetéséről, amelyekre szerintem nem lenne szükség. Ez az ünnep számomra a sötétség és a hozzá kapcsolódó mitikus lények ünnepe, melyhez leginkább a félelemkeltés kapcsolódik. 

A félelem pedig biztos vagyok benne, hogy nem egy pozitív érzés. Létezik és van is létjogosultsága, ahogyan a többi érzelemnek is. Ha már úgy hozta az élet, hogy félünk valamitől, akkor megfelelő keretek között kell, hogy legyen helye, ideje, amikor szembe nézünk vele, esetleg beszélünk róla, vagy megértjük a gyökerét, de úgy gondolom, hogy magát az érzést nem kellene éltetni, tovább szítani vagy akár ünnepelni. Egymás ijesztgetése helyett az egyéni (és kollektív) bátorság, egymás segítése és az önmagunkhoz való kapcsolódásunk erősítése lenne a helyénvaló.

Aki pedig úgy gondolja, hogy mindez nem a félelemkeltésről szól, mert olyan jópofa például a csokit vagy csínyt, vagy a haloweeni tököcske, az nézzen picit körül. A pókhálók, az ijesztő banyák, a gonosz szellemek és különböző szörnyek képe pozitív érzelmeket ébreszt? Szívesen nézel rá? (Igen, tudom, hogy csupán egy jelmez, de most nem is ez a lényeg, hanem a jelentése, mögöttes tartalma..). 

Vagy vegyük a másik nézőpontot, amikor azt hallom, hogy „mindenki ünnepli, akkor mi miért ne tegyük?”. Ha szeretnéd, ünnepeld. Mindenkinek szíve-joga saját legjobb belátása szerint eldönteni a napja minden percében, hogy mikor, mit és hogyan szeretne tenni. Én csak azt mondom, hogy én nem fogom. Mint ahogyan az is teljesen evidens, hogy ha valamilyen valláshoz tartozol és mélyen hiszel benne, akkor csak azért, mert éppen a másik vallásban valami mást ünnepelnek és az elterjedtebb, attól még nem fogsz beállni az ünneplők közé. Én sem teszem. Nézzen miatta bárki bármilyennek, én hiszek abban, hogy önmagunkért és a hitünkért, értékeinkért kiállni nem ciki – még akkor sem, ha éppen nem az a népszerű.