Változások az életünkben

Lélekben hogyan tudjuk megélni a változásokat úgy, hogy az számunkra a legkellemesebb legyen? Hogyan tudunk számunkra megfelelő módon eljutni az egyik, nekünk már nem megfelelő állapotból egy másikba, amely a vágyott állapotunk? – ezekre a kérdésekre kerestem ma a választ.

Tapasztalatom szerint az alapvető hangsúly azon van, hogy mi motivál bennünket a változásra. Óriási különbség van a megélésünkben akkor, ha a változást kényszernek éljük meg és külső motiváló erő hatására cselekszünk, ahhoz képest, ha a változást mi magunk indítjuk be és a változtatási igény belőlünk fakad. Természetesen bárhogyan is történt, a hozzáállásunkon (így a motivációnkon is) képesek vagyunk mi magunk alakítani.

De hogyan is keletkeznek, honnan indulhatnak a változások?

Fakadhat egy változás például abból, hogy valaki a környezetünkben (személyiségével, saját élettörténetével, cselekedeteivel) ráébreszt bennünket arra, hogy valami már nem jó számunkra úgy, ahogy van és ideje tovább lépnünk.

Előfordulhat az is, hogy az önismeret útját járva fejlődünk és ennek eredményeképpen változunk. Ilyenkor változnak az igényeink is, így tulajdonképpen egyik változás (a saját magunk fejlődésében való előrelépés) indukálja a másik változást (bizonyos helyzetben, szerepben – például munkahelyen, párkapcsolatban való előrelépést). Arra gondolok itt tehát, hogy ami még tegnap jó és kényelmes volt, az ma már nem megfelelő számunkra.

Amikor azonban a változás útjára lépünk, a megélésünk a leglényegesebb tényező. Ha ugyanis belső motivációból lépünk a változás felé, tehát azt érezzük, hogy ezeket a változásokat mi szeretnénk, mi hozzuk létre, mi indítjuk el és teremtjük meg, akkor sokkal könnyebb az átmeneti időszak megélése is.

Bárhol is vagy most, bárhol is tart most az életed, arra biztatnálak Téged, hogy dőlj hátra és helyezkedj bele egy olyan nézőpontba, ahol felülről szemlélheted az életed és ahol átlátod az összefüggéseket. Ilyenkor egyértelműen látszik az, hogy amerre most haladsz, tetszeni fog-e a jövőben vagy sem, van-e olyan dolog, amit máshogy tennél? Ha úgy gondolod, hogy másképpen képzeled el a jövődet, akkor fogalmazz meg egy pontos célt, hogy milyen legyen az életed, melyek azok a dolgok, amelyekben változtatnál. Nagyon fontos odafigyelni arra is, hogy amikor ezt a célt elképzeled, egészen testközelből képzeld el. Figyeld meg, hogyan hat(na) az általad kitűzött cél a mindennapjaidra? Pontosan hogyan telnének a napjaid, hogyan hatna ez a napi rutinodra? Valóban tetszene úgy? Nem lenne túlságosan megterhelő, vagy éppen túlságosan laza? Érdemes figyelembe venni azt is, milyen hatással lesz ez a közvetlen környezetedben élőkre, mondjuk a családodra. Amennyiben úgy érzed, hogy az ötleted valamelyik ponton még módosításra szorul, akkor tedd meg most ezt a módosítást a gondolataidban, mielőtt nekiállnál megvalósítani, amit kitűztél!

Amikor már biztos vagy abban, hogy megfelelő irányba mész, akkor érdemes kitalálni azokat a részcélokat, amelyeknek az elérése elvezet a célodhoz. A változások elindítása pedig innentől már csak rajtad múlik. Figyeld magad, érezd meg, hogy mikor jött el az ideje annak, hogy meglépd, amit szeretnél. Amikor pedig úgy érzed, hogy belevágnál, akkor merj cselekedni!

Kapcsolódó témaként szeretném felhívni a figyelmeteket arra is, hogy hajlamosak vagyunk kivetíteni az érzéseinket a körülöttünk lévő emberekre és a világra. Az, amit látunk magunk körül (tehát ami a figyelmünket és az érzelmeinket megragadja), csupán azt mutatja, hogy mi található a belső világunkban. Ezzel együtt mégis szerencsések vagyunk, mert az érzéseinkre csakis nekünk van befolyásunk. Ezért is hoztam létre ezt az oldalt, hogy átadjam vele együtt azt az üzenetet, hogy az érzéseid ura Te magad vagy! Az érzések csupán áramló dolgok, lehetnek negatívak és pozitívak, de azt, hogy pontosan mit szeretnénk érezni és mit nem szeretnénk érezni, mi döntjük el. Minden egyes pillanatban! Bennünket semleges dolgok, tények vesznek körül, amelyekre az általunk gondosan megválasztott érzésekkel reagál(hat)unk. Vedd át Te is az irányítást a saját érzelmeid és az életed felett!

Photo by Paul Skorupskas on Unsplash