Ki választ kit a munkaerőpiacon?

Tegyük fel, hogy munkát keresel. Egy munkahelyen pedig Téged keresnek. Hosszabb-rövidebb próbálkozás után a két oldal egymásra talál. De hogyan is működik ez és melyek a két oldal mozgatórugói?

Sokaknak a gondolataiban a munkakeresés kapcsán az állásinterjún és a próbaidőn való megfelelés jelenik meg először. Egyszerűen mondva az az érzés, hogy csak vegyenek fel, fogadjanak el és utalják már a pénzt. Pedig ez az egész nem csupán erről szól – még akkor sem, ha mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontosak az anyagiak.

Sokan úgy érezhetjük, hogy a mi igényeink, munkával, munkakörnyezettel, munkahelyi kapcsolatokkal, fizetéssel stb. kapcsolatos elvárásaink nem számítanak igazán, hanem sokkal inkább a munkaadó oldala számít. Ezért csak az fontos, hogy az adott munkahelyen megfelelő-e a tudásunk, jól teljesítünk-e, elfogadnak/befogadnak-e minket a csapatba, mert végül a munkaadó dönt. Legtöbbször olyankor erősödhet fel bennünk ez az érzés, amikor rá vagyunk kényszerülve anyagilag, hogy jobb állás után nézzünk, vagy éppen a jelenlegi munkahelyi környezetünk, esetleg a főnökünk vagy más körülmény miatt már úgy érezzük, hogy azonnal váltani kell.

Jobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a mi érzéseink és az elvárásaink nagyon is számítanak! Másrészt pedig az előbb említett pontot, amikor már sarokba szorítva érezzük magunkat, nem érdemes megvárni, hanem jóval előtte tanácsos elkezdeni nézelődni a munkaerőpiacon.

A napjaink jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, így nagyon nem mindegy, hogy ez egy támogató, rugalmas, számunkra kellemes közeg vagy sem – arról nem beszélve, hogy mekkora szakmai és anyagi elismerést kapunk a munkánkért.

Ha a korábban megfogalmazott érzéseket sikerül átfordítanod magadban és eljutsz oda, hogy már azt érzed, Te magad elég értékes vagy ahhoz, hogy már nem is dolgozol akárkinek, hanem csak olyan munkát vállalsz, amit optimális választásnak ítélsz meg és amit tényleg szívesen, motiváltan végzel, az már fél siker! Ez a gondolkodás ugyanis hatással van az önbizalmunkra, ami egy interjún is látszani fog rajtad! Sokkal szívesebben választanak majd Téged, akin látják a motivációt és a magabiztos hozzáállást, mint valakit, akiről messziről látszik, hogy csak szabadulni akar a munkakeresés terhe alól.

Ezzel rögtön át is térhetünk a munkaadó oldalára. Kit keres a munkaadó egy meghirdetett pozíció kapcsán? Elsősorban egy olyan embert, aki a személyisége és motivációi által a leginkább illik az adott munkahelyi környezetbe és az adott csapatba. Aki a legjobban együtt tud dolgozni a mindennapok során a csapatvezetővel, és mellesleg a munkatársakkal is jól kijön. Emellett pedig szaktudását, képességeit illetően a lehető legjobban megfelel a pozíció támasztotta elvárásoknak.

Miért van az, hogy picit talán még fontosabb a munkaadó szemében a személyiség, mint a szaktudás? Gondolj csak bele! Te tudnál együtt dolgozni olyasvalakivel, akinek bár a szakértelme kifogástalan, de a személyisége annyira zavaró számodra, hogy képtelenek vagytok együttműködni? A mindennapi súrlódások nyilván megnehezítenék a mindennapokat, és az elért eredményeket is visszafognák. Ezért fontosabb a személyiség, mert ezen a munkaadó sem tud változtatni, így adottságként kezeli. Ezzel szemben a szaktudás pótolható, fejleszthető.

Mi a tanulság ebből a számodra? Elsősorban az, hogy értékeld magad annyira, hogy csak a számodra megfelelő állásajánlatot fogadd el. Tiszteld meg magad azzal, hogy alaposan megismered Te is a céget, a pozíciót, a leendő vezetődet és ha lehet, akkor a kollégáidat is még a felvételi folyamat során. Ezután pedig körültekintően hozd meg a döntésedet, mert a mindennapi életminőséged múlik rajta.

A másik tanulság pedig az, hogy ami az álláshirdetésekben le van írva, az nem szentírás! Ha úgy érzed, a kiírásnak nagyobb részben megfelelsz, de van egy-két hiányosságod, attól még nyugodtan jelentkezhetsz a kiírt pozícióra, mert a munkaadó is tudja, hogy tökéletes jelölt nem létezik. Ha személyiségedet, értékeidet, gondolkodásmódodat tekintve megfelelsz és szakmailag is meggyőzöd őket, akkor hidd el, nem egy-két pici hiányosságon fog múlni a sikered. Jelentkezz tehát bátran a Neked tetsző álláshirdetésekre és tudatosítsd magadban az álláskeresés folyamata alatt többször, hogy az egészet saját magadért teszed!

Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash.