Fény a sötétségben

Rengeteg cikk, videó jelent meg az orosz-ukrán konfliktus kapcsán az elmúlt napokban. Ezek többsége a háborús történések közvetítésére, valamint a gazdasági szankciókra és ezek hatásaira koncentrál.

A hogyerzedmagad.hu vezetőjeként szerettem volna egy olyan összefoglalót készíteni, amelyben a konfliktus kapcsán megjelenő érzésekre koncentrálok, azoknak is inkább a pozitív oldalát szeretném most megjeleníteni számotokra. Fontosnak tartom, hogy bármennyire rossz is a helyzet és bármennyi negatív érzés is merül fel bennünk, mindig képesek legyünk meglátni a negatívumok mellett a történések pozitív oldalát is, ugyanis ez segít nekünk abban, hogy képesek legyünk erősek maradni és változtatni.

Én magam is tisztában vagyok vele, mennyi fájdalom, félelem van azoknak az embereknek a szívében, akik aktív részesei a történéseknek és így vagy úgy, de részt vesznek a háborúban vagy éppen az elől menekülnek. Százezrek hagyják el az otthonukat és indulnak el nyugatnak egy-egy táskával vagy bőrönddel, mindent hátrahagyva. Családok szakadnak szét és sokan veszítik el a szeretteiket. Nekünk, akik csak kicsit távolabbról szemléljük az eseményeket, még elképzelni is borzasztó, milyen lehet ezeket első kézből megtapasztalni.

Megjelent azonban egy nagyon pozitív erő is a világban mindezek hatására. Előtérbe került és példátlan módon mutatkozik meg a közösség, az összefogás, az egymás iránti empátia és a szeretet ereje! Láthatjuk, hogy szinte hihetetlen gyorsasággal szerveződött és szerveződik folyamatosan a Nyugat válasza az agresszióra, a legkisebb egyéni szintektől az országok közötti összefogás szintjéig. Egységes fellépés, gyors és hatékony válaszlépések fogalmazódnak meg. Akik eddig versengtek egymással (akár egyéni, akár vállalati vagy annál magasabb szinteken), most kéz a kézben, egymást segítve dolgoznak azért, hogy ez a háború minél hamarabb, a lehető legkevesebb áldozattal véget érjen és megállítsuk az elnyomás, az agresszió terjedését.

Másrészt az egymás iránti empátia és a közösség segítő, megtartó ereje megmutatkozik egyéni szinteken is. Ukrajnában újra lángra kapott és hatalmas erővel lobog a szeretet, a remény és a szabadság tüze. Civilek segítik az ukrán katonák munkáját információkkal, étellel, itallal, fizikai segítségnyújtással vagy bármivel, amivel csak módjukban áll. Odaállnak fegyvertelen, ukrán lakosok az orosz katonák elé és a himnuszt énekelve, az összefogás, a hit és a remény erejével küldik haza őket. Soha nem látott együttműködések, kölcsönös segítségnyújtások jönnek létre vadidegen emberek között.

Ezek az erények mutatkoznak meg a környező országokban is, ahova menekültek százezrei érkeznek, kérnek és kapnak szervezett segítséget. Étellel, itallal, meleg ruhával, szállással látják el őket és segítik a tovább utazásukat a nyugati országokba. A segítségnyújtás egyéni, szervezeti és állami szinteken egyaránt megvalósul.

Ahol eddig versengés és egymás iránti közöny uralkodott, ott most nem csupán előbújt, hanem egyre erősödő lánggal ég a remény, a szeretet és az empátia lángja. Végérvényesen megváltozott a világ. Így vagy úgy, de a sötétségnek, a hazugságoknak, a hatalomvágynak és az agressziónak már nincs helye az emberek szívében. Ezzel együtt bízom benne, hogy a fizikai szintű harcok is mihamarabb kedvező véget érnek és újra elérkezik a béke ideje.

Photo by Thomas Kinto on Unsplash