Életünk vetítőgépe

Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy az életünk során kiegyensúlyozottabb állapotok, „korszakok” és döcögősebb, esetleg fájdalmasabb életszakaszok váltják egymást. Vajon miért alakul így mindez? Mi okozza azokat az élethelyzeteket, amelyekben úgy érezzük, nem úgy alakultak a dolgaink, ahogy szerettük volna? Több, mint másfél évtizede foglalkoztat ez a téma és csak mostanra jutottam el odáig, hogy talán látok egy-egy szeletet az életünk működéséből…

„Mindannyian tisztának, ártatlannak születünk” – mondja a köznyelv. Az én világképem szerint ez a lényegét tekintve így is van, ugyanakkor már a fogantatásunk pillanatában, az édesanyánk várandóssága alatt, a születésünk során és azután is érnek minket olyan hatások, amely a tisztaságunkat, ártatlanságunkat elhomályosíthatják. 

Ha egy hasonlattal szeretnék élni, azt mondanám, úgy kell elképzelni a lelkünket, mint egy hagymát. Létezik egy belső, nagyon tiszta mag, a legbelső énünk, amelyre idővel hagymaszerű rétegekként rakódnak rá a minket ért hatások. Kisgyerekként ideális esetben még kevés rárakódott réteggel rendelkezünk, idősebb felnőtt korunkban pedig már sokkal, hiszen addigra már számtalan negatív élmény ért minket. Abban az esetben, ha rendszeresen foglalkozunk a minket ért sérelmek feldolgozásával, akkor a rárakódott rétegek vastagsága, száma csökken, így egy idő után újra közel kerülhetünk önmagunkhoz és teljesebb, boldogabb életet élhetünk.

Nézzünk most egy másik hasonlatot ugyanerre a témára. Tegyük fel, hogy ez a tiszta, fényes mag az életünk vetítőgépének fényét adja, a hagymaszerű rétegek pedig a lencse tisztaságát befolyásolják. Igaz, hogy képesek elmozdulni kissé (némileg kiengedve a fényt), de apró, sötét foltokként jelennek meg a lencséken, amelyeken a fény átszűrődik és hol az egyik lencsét homályosítja el, hol pedig a másikat – így több életterületünkre is hatással lehet. A körülöttünk lévő világ, az életünk tulajdonképpen a vetített képet mutatja számunkra és egyúttal önmagunk (és lencséink) tükörképeként is szolgál. Ha a vetítőnk lencséje tiszta, akkor szép lesz a vetített kép is. Akkor azonban, ha a fény útját valami korlátozza, akkor a vetített kép is így fog megjelenni előttünk.

Te milyen életet szeretnél élni…?

Photo by David Mancini on Unsplash